25/3/17

Ενημέρωση για φωτιά στην κατειλημμένη καφετέρια στο πάρκο του Ασυρμάτου


Την Πέμπτη 23/3/2017 το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά σε ένα δωμάτιο της κατειλημμένης καφετέριας στον Ασύρματο όπου φιλοξενούνται και διαμένουν μετανάστες - μετανάστριες εδώ και μήνες. Η αιτία της φωτιάς πιθανολογούμε ότι δεν οφείλεται σε δολιοφθορά αλλά προήλθε από ατύχημα στο εσωτερικό του δωματίου, ίσως από βραχυκύκλωμα σε κάποιο θερμαντικό σώμα. Η φωτιά έγινε αντιληπτή γρήγορα και επιχειρήθηκε να σβηστεί με τους πυροσβεστήρες που υπήρχαν στο χώρο. Δυστυχώς επεκτάθηκε ταχύτατα και το δωμάτιο κάηκε ολοσχερώς. Τελικά η πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά και εμπόδισε την επέκταση της στο υπόλοιπο κτίριο. Παρότι οι ζημιές είναι μόνο υλικές και ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς, ο χώρος της καφετέριας δεν είναι προς το παρόν κατοικήσιμος αφού το σύνολο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει καταστραφεί. Για την άμεση κάλυψη της έκτακτης στεγαστικής ανάγκης κάποιοι από τους μετανάστες και τις μετανάστριες δέχθηκαν να διανυκτερεύσουν προσωρινά για τρεις ημέρες σε κάποια αίθουσα της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να φιλοξενούνται σε κινηματικές δομές. Από τις τοπικές συλλογικότητες, από κινηματικές δομές, από κατοίκους της γειτονιάς του Ασύρματου, από το σύλλογο γονέων και από το σχολείο της μικρής μας φιλοξενούμενης γίνεται αυτή τη στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί χώρος κατάλληλος και μόνιμος να στεγαστούν οι άνθρωποι.

Όσον αφορά την ‘’επόμενη μέρα’’, το γεγονός αυτό έγινε η χρυσή ευκαιρία για όλες τις αρχές, από τον εισαγγελέα και την αστυνομία μέχρι το δήμο. Σφράγισαν άμεσα την καφετέρια και έτσι ανέξοδα και χωρίς πολλά πολλά δρομολόγησαν την προαναγγελθείσα εδώ και καιρό κατεδάφισή της. Η δημοτική αρχή σε πλήρη σύμπνοια με τους συριζαίους πολιτικούς προϊσταμένους της έχει ‘’επανεκτιμήσει’’ τη στάση και τη φιλική της διάθεση προς τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα του ασυρμάτου. Μας ανακοίνωσαν πως δεν θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή. Στη σημερινή πολιτική συγκυρία έχει γίνει πατέντα πια και είναι πλέον χωρίς προσχήματα η γενικευμένη επίθεση στις καταλήψεις και στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα των από τα κάτω, στο όνομα της ‘’αποδοτικότερης΄΄ διαχείρισης, της ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης αυτών των χώρων. Η δημοτική αρχή επιτίθεται στις καταλήψεις γιατί συνεχίζει και ταυτίζεται με την κρατική διαχείριση. Προσπαθεί μαζί με το κράτος να διατηρήσει το μονοπώλιο της βίας, το μονοπώλιο της διαχείρισης των δημόσιων χώρων, της διαχείρισης των μεταναστών κλπ, ως ο μόνος εγγυητής της κοινωνικής ομαλότητας. Η κατάληψη της βίλα Ζωγράφου θα γίνει ωδείο, η κατάληψη της Αλκιβιάδου θα γίνει κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων και ο Ασύρματος επιτέλους θα αναπλαστεί αφού γκρεμιστεί το "κακόγουστο αρχιτεκτονικά" κτίριο της καφετέριας (sic). Οι επιθέσεις που δέχονται οι κατειλημμένοι χώροι από όλο τον κρατικό και δημοτικό συρφετό και η συκοφάντησή τους από τα ΜΜΕ είναι ακόμη μια προσπάθεια της εξουσίας για την κοινωνική απονομιμοποίηση κάθε εστίας αντίστασης που προωθεί την κοινωνική ανυπακοή και την αλληλεγγύη.

Η κατειλημμένη καφετέρια είναι κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και ως τέτοιο μπαίνει στο στόχαστρο της δημοτικής - κρατικής επίθεσης. Είναι ένας χώρος όπου εδαφικοποιείται το πρόταγμα της αυτοοργάνωσης απέναντι στην εξατομίκευση και την εξαθλίωση. Ένας χώρος όπου φιλοξενούνται μετανάστες/στριες μέσα στον αστικό ιστό ενάντια στην αορατότητα και την αθλιότητα των κέντρων φιλοξενίας και κράτησης που το κράτος προσπαθεί να επιβάλλει. Ένας χώρος που υποστηρίζει με έμπρακτο τρόπο ιδέες και προτάσεις σε σχέση με τις καθημερινές μας κοινές ανάγκες σε ένα δημόσιο πεδίο, με ανοιχτό χαρακτήρα, προσβάσιμο σε όλους, αναδεικνύοντας και κάνοντας ορατά πολλά ζητήματα. Οι εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι προβολές, οι συναυλίες, τα εργαστήρια αυτομόρφωσης, οι δομές αλληλεγγύης εμπλουτίζουν το χαρακτήρα του πάρκου μετατρέποντάς τον σε τόπο κοινωνικής συνεύρεσης, έκφρασης και δραστηριοποίησης. και αυτό δεν θα το σταματήσει καμία φωτιά και καμία δημοτική αρχή. Συνεχίζουμε σαν ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου να βρισκόμαστε στον Ασύρματο, κάθε Τετάρτη στις 8:00 στο χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Ωδείου.

Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο κτίριο, δεν σκοπεύουμε να παραιτηθούμε από το όραμά μας και τη συνεχή μας παρουσία και δράση για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχουν αποκλεισμένοι και παρίες, ξένοι και ντόπιοι, περισσευούμενοι και αναλώσιμοι από το αδηφάγο τέρας που ορίζεται από το κίνητρο της κερδοφορίας και της αποκλειστικής διαχείρισης της εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, των σωμάτων μας και των επιθυμιών μας από κεντρικές και τοπικές εξουσίες. Παραμένουμε στις γειτονιές μας και παντού, αναζητώντας και εμπλουτίζοντας συνεχώς νοήματα και πράξεις που μας αφορούν.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις Βίλα Ζωγράφου, στέγης μεταναστών/στριών Αλκιβιάδου και στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Αγρινίου.
Κοινοί αγώνες ντόπιων μεταναστών/στριών για έναν κόσμο με ελευθερία χωρίς εξουσίες, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς διαχωρισμούς.

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: