26/12/13

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο (Πέμπτη 19/12)

Στο τελευταίο φύλλο της τοπικής εφημερίδας "Τα δημοτικά μας νέα" με εκδότη τον Γιάννη Τσίλη η οποία μάλιστα μοιράστηκε στην περιοχή του Ασυρμάτου, δημοσιεύτηκε ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο "Άνδρο παρανομίας ο Ασύρματος". Στο συγκεκριμένο κείμενο, στοχοποιούνται όλες οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πάρκο και οι κατειλημμένοι χώροι που διαχειρίζονται. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για διακίνηση μαύρου χρήματος και καλείται η αστυνομία ή "κάποιος τέλοσπάντων δημόσιος φορέας" να επέμβει.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου, σαν μια πρώτη απάντηση παρεμβήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 19/12 διαβάζοντας και μοιράζοντας το παρακάτω κείμενο:


Όταν είσαι χωμένος στα σκατά, μην παραπιονέσε ότι οι άλλοι βρωμάν
ή
απέναντι στη δικιά τους ηθική και τάξη, επιλέγουμε την ελευθερία της “παρανομίας”

Διαβάζοντας το ανεκδιήγητο δημοσίευμα, που αφορά τις καταλήψεις και τα εργαστήρια του Ασυρμάτου, στην εφημερίδα “Τα δημοτικά μας νέα” του Γιάννη Τσίλη στo τεύχος Νοεμβρίου 2013, που μοιράστηκε και στη λαϊκή, αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται εκλογές. Καταλαβαίνουμε ότι επιθυμούν να κάνουν αντιπολίτευση και να κάνουν αισθητή την ανύπαρκτη παρουσία τους. Καταλαβαίνουμε ότι για άλλη μία φορά δημοτικά λαμόγια και εξουσιομανείς θα ασχοληθούν με τα κοινά για 2-3 μήνες πριν τις εκλογές, αμολώντας τους υπαλληλάκους τους σε τοπικές φυλλάδες για να πείσουν για το ενδιαφέρον τους για μας. Καταλαβαίνουμε ότι μετά και για το υπόλοιπο των 4 χρόνων μέχρι τις άλλες εκλογές, θα γυρίσουν πίσω στι ανίερες συμμαχίες τους με ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα, θα ασχολούνται οι ίδιοι με μαύρο χρήμα, θα εκμεταλλεύονται προς ιδίον όφελος τη δημοτική περιουσία και την παρουσία τους στα κοινά. Είναι χωμένοι στα σκατά και θεωρούν ότι όλοι μυρίζουν έτσι. Άλλωστε βρωμιές διαδίδονταν και για τα ελεύθερα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που κάναμε την περσυνή χρονιά στα λύκεια του δήμου. Ένα έχουμε να δηλώσουμε: δεν μας αγγίζει τίποτα που να λένε όσοι με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν πρώτα να νοικιάζονται τα δημοτικά αναψυκτήρια σε επιχειρηματίες που φέσωναν με χιλιάδες ευρώ το δήμο και μετά να τα αφήνουν να ρημάζουν.

Εδώ και 5 χρόνια, από την κατάληψη του δημαρχείου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2008, είμαστε με τον κόσμο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Με τον κόσμο του αγώνα που δεν θέλει τίποτα για τον εαυτό του και τα θέλει όλα για όλους. Είμαστε σε πόλεμο με όσους στηρίζουν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της κλοπής της ζωής μας. Είμαστε εδώ και χρόνια παρόντες σε δρόμους, πλατείες και δημόσια κτίρια, παίρνοντας τις υποθέσεις που μας αφορούν στα δικά μας χέρια, μακριά και απέναντι σε κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, ειδικούς και αρχηγούς. Οι δράσεις και οι συνελεύσεις μας γίνονται πάντα υπό το φως της δημόσιας κρίσης και των ανοιχτών διαδικασιών. Δείχνοντας ότι η ενασχόληση με τα κοινά, η πραγματική έννοια της πολιτικής δηλαδή, μπορεί και πρέπει να διεξάγεται μακριά από τους σκοτεινούς διαδρόμους της εξουσίας σας και των υστερόβουλων διαδικασιών σας.

Εδώ και 4 χρόνια πήραμε την υπόθεση του Ασυρμάτου στα χέρια μας, μαζί και δίπλα με άλλους κατοίκους και συλλογικότητες. Φάνηκε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά, όταν ο λαός αποφασίσει να διεκδικήσει τα δίκια του μακριά από τους μηχανισμούς της εξουσίας. Μέσα σε μία μέρα όλος ο Ασύρματος έγινε ενιαίος και προσβάσιμος σε όλους. Δεν έμεινε το πράγμα όμως εκεί. Από το να ρημάζουν τα 2 κτίρια του Ασυρμάτου (ο χώρος εκδηλώσεων και η εγκαταλελειμμένη καφετέρια), αποφασίστηκε ότι είναι καιρός να αξιοποιηθούν πραγματικά προς όφελος όλων μας, όλου του αγωνιζόμενου λαού. Να αποτελέσουν άντρα ελευθερίας και δημιουργίας. Να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βοηθηθούμε να γίνουμε πιο δυνατοί και πιο αυτάρκεις σε βάθος χρόνου. Έτσι στεγάστηκαν τα εργαστήρια, το αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο και πρόσφατα η συλλογική κουζίνα.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Οι κοινότητες αγώνα μας ήρθαν για να μείνουν. Δεν πρόκειται να απαλλαγείτε ποτέ από την παρουσία μας. Τα δημόσια πράγματα ΔΕΝ σας ανήκουν. Δεν πρόκειται να φοβηθούμε την καταστολή σας.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
19/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: