11/4/13

Μικροφωνική αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων στη ΒΑ Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στο μετρό Δάφνης

Χθες Τετάρτη η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Μπραχαμίου πραγματοποίησε μικροφωνική αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Στη μικροφωνική συμμετείχαν μέλη συλλογικοτήτων από τις γύρω περιοχές και διάρκεσε για 1:30 ώρα από τις 17:30 έως τις 19:00. Μοιράστηκε το κείμενο της συνέλευσής μας που καλεί στην πορεία του Σαββάτου.


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα σχέδια του κράτους και της Ελληνικός Χρυσός (95% θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold και 5% συμφερόντων Μπόμπολα) για την εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στα δάση του όρους Κάκκαβος, που θα επιφέρει τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής, βρίσκεται αντιμέτωπος με την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει το κράτος για την τρομοκράτηση και φίμωση των αγωνιζόμενων κατοίκων. Η καταστολή πλήθους κινητοποιήσεων από την αστυνομία όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο στο βουνό όσο και στα χωριά που αντιστέκονται καθώς και η προσπάθεια δημιουργίας μιας εμφυλιοπολεμικής συνθήκης στην περιοχή με την συγκρότηση ενός ιδιωτικού στρατού τραμπούκων της εταιρίας, κορυφώθηκε μετά την επίθεση–σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε σε υποδομές της εταιρίας στις Σκουριές στις 17/2/2013.

Η τεράστια κατασταλτική επιχείρηση που ακολούθησε περιλάμβανε δεκάδες προσαγωγές–απαγωγές αγωνιστών, διώξεις, εντάλματα σύλληψης, βίαιη απόσπαση γενετικού υλικού, εισβολή πολυάριθμου στρατού ΜΑΤ–ΕΚΑΜ στην πόλη της Ιερισσού, επίθεση με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς ακόμα και σε μαθητές και ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα εξελίσσεται μια επίσης τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία ψεύδους, παραπληροφόρησης, εγκληματοποίησης και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κατοίκων από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και διάφορους πολιτικούς. Όμως κανένας από όλους αυτούς δεν έχει μπει στον κόπο να αντικρούσει τα νομικά και περιβαλλοντικά επιχειρήματα των κατοίκων.

Το μόνο που επαναλαμβάνουν μονότονα είναι για “...επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θα μας βγάλουν από την κρίση...”. Εδώ και πολλά χρόνια, και με ιδιαίτερη έμφαση μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κράτος και κεφάλαιο σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές που από τη μία υπόσχονται κέρδη σε πολυεθνικούς και ντόπιους ομίλους επιχειρήσεων και από την άλλη κατεδαφίζουν τις υπηρεσίες πρόνοιας (περίθαλψη, ασφάλιση, παιδεία) και εξαθλιώνουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Η νέα εκδοχή της ανάπτυξης λοιπόν που μας σερβίρουν απαιτεί άθλιους μισθούς, και απάνθρωπες συνθήκες και ωράρια εργασίας, παντελή έλλειψη έστω και στοιχειώδους προστασίας του περιβάλλοντος, καταστροφή κάθε έννοιας τοπικής οικονομίας. Το μόνο που υπόσχεται είναι μεγάλα και γρήγορα κέρδη σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και στους μετόχους τους, αφήνοντας πίσω ένα κατεστραμένο φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, όταν η επένδυση ολοκληρώσει τον κύκλο της. Για αυτό στέλνουν αστυνομικό στρατό κατοχής και εφαρμόζουν μέτρα άγριας καταστολής σε περιοχές και κατοίκους που αντιστέκονται στα σχέδιά τους υπερασπιζόμενοι τον τόπο και την ύπαρξή τους.

Από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την προάσπιση της φύσης και της ζωής τους ενάντια στα συμφέροντα του κράτους και των πολυεθνικών. Αυτός ο αγώνας πρέπει να πλατειάσει ακόμα περισσότερο και να αποτελέσει έναν κοινωνικό φραγμό στην λεηλατική επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΠΟΡΕΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 12:00


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου
http://katadimadim.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: