23/3/12

Λίγα λόγια για την παρέμβαση στη ΔΕΗ Μπραχαμίου, την Παρασκευή 16/3

Την Παρασκευή 16/3 έγινε παρέμβαση στη ΔΕΗ Μπραχαμίου, στα πλαίσια συντονισμού δράσεων με άλλες συνελεύσεις γειτονιάς (αντίστοιχες κινήσεις έγιναν στο Παγκράτι και στην Κυψέλη). Συγκεντρωθήκαμε περίπου 50 άτομα από τη συνέλευσή μας και από τις συνελεύσεις Ηλιούπολης, Δάφνης, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ο βασικός στόχος της παρέμβασης ήταν:
α) να δηλώσουμε για μία ακόμα φορά ότι δεν θα ανεχθούμε καμμία διακοπή ρεύματος, ασχέτως λόγου και
β) να πιέσουμε για να σταματήσει η ταλαιπωρία σε όσους επιλέγουν να πληρώσουν μόνο το ρεύμα και όχι το χαράτσι. Δηλαδή να απαιτήσουμε να εισπράτεται το αντίτιμο του ρεύματος (χωρίς χαράτσι) από το ταμείο με κατάλληλη ένδειξη και χωρίς ταλαιπωρία, να γίνονται διακανονισμοί χωρίς διακρίσεις σε ευπαθείς ομάδες, κοκ.

Από τις 10 το πρωί αναρτήσαμε πανό, μοιράσαμε κείμενα και καταθέσαμε τις δηλώσεις άρνησης πληρωμής, που είχαμε μαζέψει την προηγούμενη περίοδο. Κάποια στιγμή πήγαμε στα ταμεία, θέλοντας να πληρώσουμε μόνο το αντίτιμο του ρεύματος και θέλοντας να έχουμε ρητή αποδοχή από τη ΔΕΗ. Είχαμε αποφασίσει από πριν ότι θα μείνουμε στα ταμεία μέχρι να εξυπηρετηθούμε. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να εισπράξουν τα χρήματα και μας παρέπεμπαν στην προϊσταμένη, στη διοίκηση, γενικά αλλού. Δηλώσαμε ότι δεν φεύγουμε από τα ταμεία, μέχρι να γίνει η δουλειά.

Παράλληλα εξηγούσαμε στον κόσμο το λόγο της παρέμβασή μας. Οι αντιδράσεις όσων περίμεναν στην ουρά ήταν ανάμικτες. Κάποιοι ενώσαν τις φωνές τους με τις δικές μας υποστηρίζοντάς μας και κάποιοι θέλαν να τελειώνει όλο αυτό για να πάνε σπίτι τους.

Από κάποιοι σημείο και μετά αποφασίσαμε να μεταφερθούμε στο γραφείο της προϊσταμένης, Παναγιώτας Ράνου, ελευθερώνοντας τα ταμεία. Εκεί συναντήσαμε από το πρώτο λεπτό ειρωνία και επίθεση, ενώ αμέσως κάλεσε την αστυνομία, η οποία και εμφανίστηκε μετά από 10-15 λεπτά. Το αποκορύφωμα ήταν ότι δυστυχώς κατάφερε να ξεφύγει και κρύφτηκε σε ένα δωμάτιο πίσω από τα ταμεία, το οποίο ασφαλίζει με κωδικό. Από εκείνο το σημείο δεν ξαναβγήκε.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι και αφού ξαναμπλοκάραμε τα ταμεία, ζητώντας ή να εισπράξουν μόνο το αντίτιμο και με ρητή αποδοχή αυτού ή να μας δώσουν γραπτώς τους λόγους της άρνησής τους. Τη δεύτερη φορά οι ταμίες είχαν συνταχθεί πλήρως σε ύφος και επιχειρήματα με την προϊσταμένη τους.

Τελικά η παρέμβαση έληξε χωρίς να πετύχουμε κάποια ρητή δέσμευση για την είσπραξη μόνο του αντιτίμου κατευθείαν στα ταμεία και για τους διακανονισμούς. Κρατάμε την μακρόχρονη παρουσία μας στο σημείο και την συζήτηση με πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι όσο η επίθεση εντείνεται, τόσο ο καθένας μας καλείται, εκ των πραγμάτων, να λάβει θέση και να πάψει να κρύβεται πίσω από "εγώ τη δουλίτσα μου κάνω". Και είναι φανερό ότι η θέση που προς το παρόν λαμβάνουν πολλοί υπάλληλοι της ΔΕΗ ταυτίζεται με αυτή της διοίκησης και της κυβέρνησης. Θεωρούμε ευθύνη των σωματείων να παλέψουν για την αλλαγή αυτής της στάσης. Οι αγώνες είναι κοινοί, εφόσον οι αιτίες για τις επιθέσεις είναι κοινές.

Για παράδειγμα διαδίδεται ότι στους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του χαρατσιού, στους οποίους πληρώθηκε μόνο το ρεύμα, η ΔΕΗ πέρασε όλο το ποσό στο χαράτσι. Αυτό, πέρα από παράνομο με βάση τη δυνατότητα που έχουμε να επιλέγουμε εμείς (και όχι ο εισπράκτορας) το πού πάνε τα ποσά που δίνουμε για πολλαπλά χρέη, αποτελεί και χτύπημα στα οικονομικά της ΔΕΗ. Χάνει ρευστότητα και εγγράφει ζημιές. Κατά συνέπεια θα έπρεπε όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να αντιληφθούν ότι ο δικός μας αγώνας θα πρέπει να είναι και δικός τους.

Εμείς συνεχίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: