25/1/12

Από τη συμμετοχή μας στη συνάντηση των συνελεύσεων γειτονιάς στο Πάντειο


Το Σάββατο 14/1/2012 έγινε συνάντηση των συνελεύσεων γειτονιάς της Αθήνας στο Πάντειο. Στο κάλεσμα, που έγινε από τη συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ανταποκρίθηκαν 42 συνελεύσεις και τη διαδικασία παρακολούθησαν περίπου 500 ατομα. [Η φωτό είναι αντιγραφή από το blog της συνέλευσης Πετραλώνων]

Στο πρώτο μέρος έγινε παρουσίαση της κάθε συνέλευσης ξεχωριστά και αναφορά στο οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας τους και στις δράσεις τους. Κοινός τόπος και διαπίστωση είναι ότι όλες είναι αυτοοργανωμένες, εξωθεσμικές και λειτουργούν με οριζόντιες διαδικασίες. Κάποιες από τις κοινές δράσεις τους αφορούν στα χαράτσια, εργασιακά, δίκτυα αλληλεγγύης, αντιρατσισμό, με πρόταγμα την κοινωνική απελευθερωση. Η δικιά μας παρουσίαση είναι εδώ.

Στο δεύτερο μέρος κατατέθηκαν προτάσεις για ένα συντονισμό, με σκοπό την ενδυνάμωση της αντίστασης, την συλλογική παρουσία σε ενα πιο κεντρικό πλαίσιο και τη δικτύωση και τη στήριξη των κατά τόπους εγχειρημάτων και αντιδομων, με τελικό στόχο την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος και τη δημιουργία ενός άλλου δίκαιου κόσμου.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα εξής: Κεντρικά ανταλλακτικά -χαριστικά παζάρια (πχ στην πλατεία Βικτωρίας), συντονισμένες δράσεις για εφοριες,ΔΕΗ, κεντρική πορεία με κοινό μπλόκ όλων των συνελεύσεων, ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα 7 κέντρα κοψίματος ρεύματος, κοινές δράσεις υπέρ ανέργων, οικονομικά δίκτυα, έκδοση εντύπου ή δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού, δημιουργία κοινού μπλόγκ, εναλλακτικό νόμισμα, επαφή με εργασιακούς χώρους οπου υπάρχουν παραβιάσεις δικαωμάτων, απολύσεις κλπ, κοινωνικά ιατρεία, αυτόνομη παραγωγή τροφής μεσω φυτωρίων και καλλιεργειών.

Στο τρίτο μέρος έγιναν τοποθετήσεις επί των θεματικών και ορίστηκε μια δεύτερη συνάντηση στις 11 Φεβρουαρίου στον ίδιο χώρο.


Ακολουθεί το κείμενο με τις δικές μας γενικές ιδέες για μελλοντικές θεματικές και δράσεις, το οποίο διαβάστηκε στη συνάντηση.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Προσανατολιζόμενοι στις ανάγκες της συλλογικής αντίστασης που προκύπτουν σήμερα, με δεδομένη την πολεμική προσπάθεια που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας οι «κυρίαρχοι», θα πρέπει να βαθύνουμε τη δράση μας στον τόπο που ζούμε και να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης και συντροφικότητας.


Η συνέλευση της γειτονιάς θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του μόχθου, σαν κύτταρα αυτοοργάνωσης, ανίστασης και αλληλεγγύης.


Στα πλαίσια αυτά μπορούμε να εστιάσουμε τις δράσεις μας στις παρακάτω δραστηριότητες.


  1. Αξιοποίηση του χώρου του ασυρμάτου (σε συνεργασία με τη ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του ασυρμάτου).


α. Υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει Κοινωνικό καφενείο – καφετέρια από

άτομα που έχουν ανάγκη εργασίας.

β. Δημιουργία λειτουργίας κοινωνικού ανταλλακτηρίου αντικειμένων, σπόρων,

εργασίας.

γ. Λειτουργία συλλογικής κουζίνας .

δ. Διεξαγωγή μαθημάτων, για παράδειγμα: εκμάθησης γλωσσών,

επαγγελμάτων, τέχνης και χειροτεχνίας.

ε. Καλλιέργειας γης με ανεύρεση και ανταλλαγή σπόρων, ιδιαίτερα στις μέρες

μας που προωθούνται τα μεταλλαγμένα.



  1. Δημοτικά τέλη.

Επαναπροσδιορισμός τιμής ζώνης για διορθωθούν ενδεχόμενα οι τιμές ζώνης.

Επίσης η διάθεση μέρους αυτών για τις δράσεις των δημοτών.


  1. Δημοτική συγκοινωνία


Βελτίωση της εξυπηρέτησης της δημοτικής συγκοινωνίας και ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των λεωφορείων για πυκνότερα δρομολόγια.


  1. Καθαριότητα

α. Καθαριότητα στους δρόμους – αποκομιδή απορριμάτων.

β. Επιτήρηση για διάφορα προβλήματα του Δήμου, όπως επισκευή

χαλασμένων τμημάτων σε δρόμους, εναπόθεση σκουπιδιών, μπάζων και

άλλων αντικειμένων σε δημόσιους χώρους.





  1. Διαθεσιμότητα γνώσεων.


Δήλωση διαθεσιμότητας διαφόρων επαγγελμάτων και γνώσεων για τη στήριξη

των δομών της Λαϊκής Συνέλευσης.


Ολες αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να τονισθεί ότι πρέπει να γίνονται στα πλαίσια της συνεργασίας με το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο. Σε καμμία περίπτωση να μη θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι, αλλά αντίθετα σαν συνεργάτες και αλληλοϋποστηριζόμενοι.


Επίσης συνεργασία με άλλες κινήσεις κατοίκων του Δήμου, όπως για παράδειγμα για το ρέμα της πικροδάφνης, το οποίο είναι σημαντικός βιότοπος και πνεύμονας της περιοχής.


Αυτές οι προτάσεις είναι προβληματισμοί οι οποίοι αποτελούν σκέψεις και χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία και τη συμβολή όλων μας για εμπλουτισμό, σωστότερη αντιμετώπιση και υποβολή και άλλων προτάσεων.


Τελειώνοντας, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για το χαράτσι της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι πρώτες εντολές διακοπής ρεύματος έχουν εκδοθεί σε διάφορες πόλεις.

Θετικά μηνύματα έρχονται από τη Βέροια όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει δυναμικά το θέμα. Επαγρύπνηση στο θέμα των συνεργείων διακοπής της ΔΕΗ, ασφάλιση με λουκέτο των μετρητών της ΔΕΗ, συζήτηση στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών να μήν ανοίγουν στα συνεργεία παρά μόνο με την παρουσία εισαγγελέα για τη διακοπή του ρεύματος. Υπάρχει δυνατότητα να στέλνουμε τις ενδείξεις του μετρητή για την κατανάλωσή του ρεύματος, ή να είμαστε ενήμεροι για το πότε θα πραγματοποιείται η επόμενη μέτρηση.



ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΥ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: