21/12/11

Νέα συνέλευση σήμερα 18:30 + ενημέρωση από την προηγούμενη

Σήμερα Τετάρτη 21/12 στις 18:30 έχουμε τη νέα μας συνέλευση. Έστω και καθυστερημένα ορισμένα σημεία από την τελευταία μας συνέλευση, την Τετάρτη 14/12. Αρχικά είδαμε πρακτικά ζητήματα για τη ΔΕΗ και μαζέψαμε δηλώσεις άρνησης πληρωμής. Να θυμόμαστε όλοι, ότι καταθέτουμε τα πάντα σε αντίγραφα (εκτός της δήλωσης). Κανονίσαμε τα πρακτικά της παρέμβασης στη ΔΕΗ Μπραχαμίου για την Παρασκευή 16/12.

Κατόπιν έγινε η ενημέρωση από το σωματείο εργαζομένων στο δήμο. Μας ενημέρωσαν ότι πλέον ο δήμος δεν έχει συμβασιούχους. Επίσης λόγω των μέτρων εφεδρείας και άλλων, έχουν φύγει πολλοί εργαζόμενοι με σύνταξη και κάποιοι έχουν δηλωθεί ως εφεδρεία. Με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωθεί πάρα πολλές υπηρεσίες. Επιπλέον με τα διάφορα μέτρα όλοι οι μισθοί είναι μειωμένοι, σε μερικές περιπτώσεις η μείωση φτάνει σε ποσοστό 50-60%. Ακόμα και μέσα στο σωματείο σκέφτονται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση αγαθών για συναδέλφους.

Μεγάλο θέμα είναι οι συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτών, τα περιώνυμα ΣΔΙΤ. Είναι ένας εύσχημος τρόπος για την παράδοση κάθε υπηρεσίας σε ιδιώτες. Ειδικά στο σήμερα που υπάρχει απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και παράλληλα μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων από το κράτος. Επιπλέον με τον Καλλικράτη έγινε μεγάλη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στους δήμους, χωρίς όμως αντίστοιχη μεταφορά προσωπικού ή πιστώσεων. Έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που ο δήμος δεν μπορεί αντικειμενικά να φέρει σε πέρας λειτουργίες, του απαγορεύουν να προσλάβει έστω συμβασιούχους, οπότε μόνη λύση αναδεικνύεται η ανάθεση σε ιδιώτες. Ήρθε ως παράδειγμα τα σκουπίδια και η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου στη Ραφήνα, που την έχει αναλάβει ιδιώτης. Για τους παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκε ότι υπάρχει αύξηση 18% στις αιτήσεις με 40% μείωση στους υπαλλήλους. Άμεσος είναι ο κίνδυνος για επιβολή τροφείων (διδάκτρων δηλαδή), ή κλείσιμο μονάδων ή ανάθεση σε ιδιώτες. Αντίστοιχη εικόνα και στα ωδεία. 1 ΚΕΠ έχει κλείσει ενώ το άλλο πάει για συγχώνευση με αντίστοιχο της Δάφνης. Το "βοήθεια στο σπίτι" συνεχίζεται όσο συνεχίζεται η χρηματοδότηση από ΕΕ, για μετά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Κλείσαμε δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε επαφή με το σωματείο και να αλληλοενημερωνόμαστε για τα θέματα που αποτελούν κοινή υπόθεση.

Ακολούθησε γενική κουβέντα για το πώς θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κινήσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές μας. Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πιο συγκεκριμένα σε επόμενες συνελεύσεις.

Έχει έρθει κάλεσμα από τη συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου για συντονισμό μεταξύ των λαϊκών συνελεύσεων το Σάββατο 14/1 στην Πάντειο στις 16:00. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και να κάνουμε μία αυτοπαρουσίαση της συνέλευσής μας. Στη συνάντηση θα είμαστε παρόντες όσο το δυνατόν περισσότεροι, τοποθετούμενοι και ατομικά ο καθένας/καθεμιά μας στα ζητήματα που θα συζητηθούν.

20/12/11

Από την παρέμβασή μας στη ΔΕΗ Μπραχαμίου, Παρασκευή 16/12



Την Παρασκευή 16/12 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη ΔΕΗ Μπραχαμίου. Η παρέμβαση έγινε από κοινού με τη συνέλευση κατοίκων Ηλιούπολης. Καταθέσαμε την πρώτη ομάδα δηλώσεων άρνησης πληρωμής του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συζητήσαμε με κόσμο στις ουρές των ταμείων και μέσα στα γραφεία. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε δηλώσεις κάθε Τετάρτη στη συνέλευσή μας.

Η παρέμβαση κράτησε περίπου 2 ώρες και στο τέλος της κρεμάσαμε πανώ σε αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Ακολουθούν εικόνες από εκείνη την ημέρα.

15/12/11

Παρέμβαση στη ΔΕΗ Μπραχαμίου, Παρασκευή 16/12 9π.μ

Την Παρασκευή 16/12, στις 9 το πρωί, θα κάνουμε παρέμβαση στη ΔΕΗ Μπραχαμίου (πίσω από την πλατεία Παναγούλη). Θα καταθέσουμε τις δηλώσεις μη πληρωμής του χαρατσίου ακινήτων που έχουμε μαζέψει. Όπως έχουμε πει, κάθε Τετάρτη, στη συνέλευσή μας, συνεχίζουμε να μαζεύουμε τέτοιες δηλώσεις. Όταν μαζεύονται αρκετές θα τις καταθέτουμε μαζικά και συλλογικά στη ΔΕΗ.

Ακολουθεί η αφίσα που έχουμε βγάλει και κολλάμε αυτόν το χρονικό διάστημα. Αφορά τόσο την αυριανή παρέμβαση, όσο και τη σταθερή μέρα της συνέλευσής μας κάθε Τετάρτη στις 18:30 στο δημαρχείο Μπραχαμίου.

9/12/11

Ενημέρωση από τη συνέλευση της Τετάρτης 7/12

Το θέμα του χαρατσιού και του τρόπου μη πληρωμής μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποτέλεσε το κεντρικό θέμα. Αποφασίσαμε να μαζεύουμε δηλώσεις μη πληρωμής του χαρατσιού σε κάθε συνέλευση, και όταν μαζεύονται αρκετές (15-20) να τις πηγαίνουμε όλες μαζί στη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση καταθέτουμε αντίγραφα, τα πρωτότυπα τα κρατάμε ο καθένας/καθεμιά μας. Επίσης αποφασίσαμε να καταθέτουμε αντίγραφα των δηλώσεων και στο δήμο.

Έγινε ενημέρωση για τη νεώτερη εγκύκλιο του υπουργείου σχετικά με το θέμα: εξαιρεί άτομα με 80% αναπηρία (ενώ ετοιμάζουν μειώσεις στους χαρακτηρισμούς πολλών αναπηριών από 80 σε 67%) και όσους έχουν μηχανική υποστήριξη. Πρακτικά δηλαδή ελάχιστες ομάδες. Επίσης το μέτρο της τριμελούς επιτροπής (1 εφοριακός, 1 αστυνομικός και 1 κοινωνικός λειτουργός) που θα επιλαμβάνεται εξατομικευμένων περιπτώσεων και θα αποφασίζει εάν πρέπει να εξαιρεθούν, είναι πρακτικά στάχτη στα μάτια. Τόσο οι εφοριακοί όσο και οι αστυνομικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι ως σώματα αδυνατούν να αναλάβουν και αυτό το φόρτο εργασίας, ενώ έτσι και αλλιώς η εγκύκλιος δεν καθορίζει κανένα πρακτικό ζήτημα της λειτουργίας τους.

Έγινε ενημέρωση από συμπολίτη μας δικηγόρο για την εκδίκαση των προσφυγών στο Σ.τ.Ε την Παρασκευή 3/12. Στις 19/1 θα κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης με στοιχεία κάθε πλευράς. Μετά η ολομέλεια θα μελετήσει το φάκελο ώστε να εκδώσει απόφαση. Η εκτίμηση του δικηγόρου είναι ότι νωρίτερα από αρχές επόμενης άνοιξης δεν μπορούμε να αναμένουμε απόφαση.

Αποφασίσαμε να έχουμε σταθερή συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 18:30 στο δημαρχείο. Την Παρασκευή 16/12 θα είναι η πρώτη φορά που επισκεφτούμε μαζικά τη ΔΕΗ για κατάθεση δηλώσεων. Ήδη μαζέψαμε 13 και θα μαζέψουμε και άλλες την επόμενη Τετάρτη.

Το χαράτσι όμως δεν είναι το μόνο θέμα. Θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα που αφορούν τις ζωές μας. Τοπικά και γενικά. Έτσι την επόμενη Τετάρτη, θα παρευρεθεί εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων του δήμου για να μας ενημερώσει για την κατάσταση στις υπηρεσίες του δήμου και τα προβλήματα που συναντούν οι εργαζόμενοι. Θα είναι μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες και να δούμε πώς μπορούμε συντονισμένα να παρέμβουμε και να δράσουμε .

Κλείσαμε με τις δράσεις: κανονίσαμε ανάρτηση πανό σε διάφορες περιοχές, χωριστήκαμε σε γειτονιές ώστε να συντονιζόμαστε καλύτερα και καταλήξαμε στην έκδοση γενικής αφίσας προπαγάνδισης της συνέλευσης.


7/12/11

Νέα συνέλευση Τετάρτη 7/12, 18:00 στο κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη στο δημαρχείο Μπραχαμίου

Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκαν οι δράσεις ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ. Έγιναν 2 μοιράσματα στο μετρό του Αγίου Δημητρίου, την Τετάρτη 30/11 και την Πέμπτη 1/12 (ημέρα γενικής απεργίας). Και τα 2 έγιναν σε συντονισμό με συνελεύσεις των γύρω περιοχών.

Στην προηγούμενη συνέλευση μαζεύτηκαν ορισμένες δηλώσεις σχετικά με τη μη πληρωμή του τέλους ακινήτων. Στη σημερινή έχουμε πει να μαζέψουμε και άλλες και να αποφασίσουμε μία μέρα για μαζική κατάθεσή τους. Επίσης θα δούμε επόμενες δράσεις και θεματικές που θα καταπιαστούμε.