19/12/10

ανταποκρίσεις από τη γενική απεργία της 15ης Δεκέμβρη [+κείμενο]

Στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων της 15ης Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10.00 πμ μια μαζική προσυγκέντρωση πάνω από το σταθμό του μετρό της Δάφνης, όπου μοιράζονταν κείμενα (βλ. παρακάτω) και κολλήθηκαν κάποια χαρτοπανό. Στη συνέχεια, με την άφιξή μας στο κέντρο, το μπλοκ της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης αγ. δημητρίου συγκροτούμενο πλάι σε αυτά της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, της Συνέλευσης Κατοίκων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου και της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων συμμετείχε στην κεντρική απεργιακή πορεία που με την άφιξή της στο σύνταγμα κι έπειτα έλαβε έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα. Επίσης, αποχωρώντας από την πλ. Συντάγματος το μπλοκ της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης αγ. δημητρίου συμμετείχε και στη πορεία που έφτασε μέχρι τα γραφεία της ΓΣΕΕ όπου κι ακολούθησαν και νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.


το μπλοκ της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης αγ. δημητρίου στο δρόμο προς τη Βουλή και προς τα γραφεία στης ΓΣΕΕ (στη συνέχεια)



και κάποιες ακόμα ανταποκρίσεις
- από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου [εδώ]
- από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής [εδώ]
- από τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων [εδώ]

πολύ περισσότερες ανταποκρίσεις κι εδώ: http://athens.indymedia.org/features.php3?target=all
____________________

ακολουθεί το σχετικό κείμενο της ανοιχτής λάϊκής συνέλευσης αγ. δημητρίου:

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Και η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας συνεχίζεται. Κάθε εβδομάδα βρίσκουν και νέα σειρά μέτρων. Μέτρων που μειώνουν τις συντάξεις μας, αυξάνουν τις εισφορές μας, μειώνουν τους μισθούς μας, αυξάνουν τα χρόνια εργασίας, επιβάλουν μαζικές απολύσεις, εδραιώνουν το καθεστώς της ημιαπασχόλησης, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις. Ο καθένας «συνεννοείται» με το αφεντικό όσον αφορά στην πληρωμή του υπό την απειλή της ανεργίας, την τρομοκρατία της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυξάνονται τα όρια των απολύσεων, μειώνονται έως και καταργούνται οι αποζημιώσεις. Παράλληλα επιβάλλονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς . Η όποια δημόσια εκπαίδευση παραδίδεται στους επιχειρηματίες, εμπορευματοποιείται το σύστημα υγείας.

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι το εξωτερικό χρέος το δημιούργησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και όχι οι εργαζόμενοι. Τα μέτρα παίρνονται για να μπορέσει το ελληνικό κεφάλαιο να βγεί πιο δυνατό στο διεθνή ανταγωνισμό. Αν το πρόγραμμα σταθερότητας έθιγε έστω και στο ελάχιστο το ελληνικό κεφάλαιο, τα αφεντικά θα είχαν αντιδράσει με lock-out. Τα μέτρα δεν τα επιβάλει η κομισιόν όπως διατείνονται διάφοροι δημοσιογραφούντες στην προσπάθεια να «απενοχοποιήσουν» τους ισχυρούς στις συνειδήσεις μας. Δεν απαντούν ωστόσο στο γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος. Σε τέλεια συνεννόηση με την κομισιόν διαφυλάττουν τα συμφέροντά τους. Οι τοκογλύφοι του ΔΝΤ, η τρόϊκα, τα κυβερνητικά στελέχη, οι βιομήχανοι, οι επενδυτές, οι εφοπλιστές, οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, τα αφεντικά, είναι μόνο μερικοί από εκείνους που αναπαράγουν την παραμύθα της «οικονομικής κρίσης» με μόνο στόχο την αφαίμαξη του εργαζόμενου λαού προς όφελός τους. Ο καπιταλισμός με πρόσχημα την πτώχευση, επιτίθεται ανελέητα στην κοινωνία, από την Ισλανδία και την Αργεντινή, τη Γουατεμάλα και την Ουγγαρία μέχρι την Ιρλανδία και την Ελλάδα με σκοπό να καταδικάσει τους λαούς στη φτώχεια, το μεσαίωνα και τη δυστυχία «παχαίνοντας» την πλουτοκρατία. Ο καπιταλισμός, σύστημα που παράγει κρίσεις, τρέμει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Δεν μας χαρίστηκε τίποτα και ποτέ, δεν θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας. Έχουμε κάθε δίκιο να είμαστε εχθρικοί, καχύποπτοι, επιφυλακτικοί ή αμήχανοι απέναντι στη δράση των παραδοσιακών θεσμικών συνδικαλιστικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ). Κάνουν τα πάντα ώστε τα μέτρα να περάσουν όσο το δυνατό πιο ανώδυνα για το σύστημα. Το μόνο που κάνουν είναι δράσεις πυροτεχνήματα δράσεις απομονωμένες μεταξύ τους, χρονικά διεσπαρμένες. Ενισχύουν την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, εξυπηρετώντας τα αφεντικά τους αφού λειτουργούν πυροσβεστικά και εκτονωτικά. Περιορίζουν τις όποιες προσπάθειες επέκτασης των αγώνων στο δρόμο, αποκλείουν την προοπτική διάρκειας των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καιρός να τους προσπεράσουμε. Αντιθετικά στον συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και τον κομματικοποιημένο συνδικαλισμό, σε ηγεσίες χωρίς πρόσβαση, σε αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, στον αποκλεισμό των ανέργων, στον διαχωρισμό των κλάδων, στις περιχαρακώσεις των αντιστάσεων προτάσσουμε τον ταξικό, αυτόνομο, μάχιμο συνδικαλισμό, τις συνελεύσεις βάσης. Συμμετέχουμε στις απεργίες και κατεβαίνουμε στους δρόμους με συναδέλφους και ανθρώπους της τάξης μας, οργανωμένοι σε ανεξάρτητα πρωτοβάθμια/κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία, σε λαϊκές συνελεύσεις, σε συνελεύσεις εργαζομένων ανέργων, σε τοπικά εγχειρήματα. Παύουμε να είμαστε ακόλουθοι, συνδιαμορφώνουμε σε συνελεύσεις οριζόντιας διαδικασίας τις δράσεις και τις αντιστάσεις μας. Οι γενικές συνελεύσεις με την ισότιμη συμμετοχή όλων, αδιαμεσολάβητα και αμεσοδημοκρατικά αποτελούν το κυρίαρχο όργανο των αποφάσεων στη μάχη για την αξιοπρέπεια και την ποιότητα της ζωής μας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν επιτευχθεί αρκετά. Συγκεντρώσεις, πορείες και αποκλεισμοί εταιρειών και συνοικιακών παραρτημάτων/καταστημάτων οργανώθηκαν από ανεξάρτητα πρωτοβάθμια σωματεία και σωματεία βάσης. Με την ανυποχώρητη διάθεση και τη στήριξη αλληλέγγυων ομάδων και ατόμων, μπλοκαρίστηκαν νικηφόρα αναίτιες και εκδικητικές απολύσεις, αποφεύχθηκε η μη καταβολή δεδουλευμένων, δώρων, η παραβίαση του ωραρίου κλπ. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Μόνος δρόμος στον επίπονο αγώνα μας η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η ανθρωπιά. Όχι στην απομόνωση και τον φόβο. Είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι είτε ως άνθρωποι βρε αδερφέ, είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και να δράσουμε άμεσα, συλλογικά και αποτελεσματικά για το συμφέρον μας.

Αλληλεγγύη, ζύμωση, αλληλοστήριξη και συνδιαμόρφωση με σωματεία βάσης, συμβούλια γειτονιάς, λαϊκές συνελεύσεις, απεργιακά ταμεία, ταμεία αλληλοβοήθειας σε μετανάστες, ανέργους, απολυμένους, πρωτοβουλίες εργαζομένων ανέργων σε τοπικό επίπεδο, τοπικά σωματεία, εργατικές λέσχες κ.α.. Όλα όσα φρόντισαν να βυθίσουν στα τάρταρα της ιστορίας επιβάλλοντας τον ολοκληρωτισμό και την κυριαρχία τους ως μονόδρομο. Ο αγώνας για την ποιότητα ζωής την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια δεν γίνεται για να την «σκαπουλάρουμε» από την κρίση. Στο δρόμο μας θα τους αφήσουμε στη γωνία…μέχρι τη στιγμή που θα διαχειριστούμε τα πλούτη τους - δηλαδή ό,τι παράγουμε εμείς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12/2010

Προσυγκέντρωση στο μετρό Δάφνης 10:00 π.μ.

Συγκέντρωση στο μουσείο 12:00 π.μ.

ανοιχτή λαϊκή συνέλευση αγ. δημητρίου*

Δεκέμβριος 2010

 *

Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση αγ. δημητρίου γεννήθηκε στο κατειλημμένο χώρο του δημαρχείου της περιοχής τον Δεκέμβριο του 2008. Εδώ και δύο χρόνια ασχολείται με αρκετά θέματα. Άνοιξε και στηρίζει το ζήτημα του Ασύρματου (ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του ασύρματου), προώθησε την πρωτοβουλία εργαζομένων ανέργων από το Μπραχάμι και τις γύρω περιοχές, προχώρησε σε μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, διοργάνωσε μαθήματα αυτομόρφωσης, εκδηλώσεις για κοινωνικά θέματα (π.χ. ψυχική υγεία), συμμετείχε σε διαδηλώσεις αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αυτοδιαχείριση, η αυτοοργάνωση και η ισότιμη συνεργασία, η οργάνωση του κόσμου από τα κάτω, η επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων, η κατάληψη των χώρων που μας ανήκουν (πχ του δημαρχείου για τις συνελεύσεις μας, του 3ου δημοτικού για μαθήματα) αποτελούν την έμπρακτη αντιπρόταση, το αντίπαλο δέος. Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση αγ. δημητρίου συναντιέται τακτικά κάθε 1η Δευτέρα του μήνα στις 6:00 μ.μ. στο δημαρχείο του αγ. δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: