21/12/09

την ερχόμενη Τετάρτη 23/12 ...

(όπως αποφασίσαμε κατά την σημερινή ανοιχτή λαϊκή συνέλευση )
θα μαζευτούμε στις 5.00μμ ακριβώς στο σχολείο και θα προχωρήσουμε σε αφισοκόλληση για τον Ασύρματο και μοίρασμα των 2 πρόσφατων κειμένων μας της παρουσίασης της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης και περί της καταστολής των τελευταίων ημερών.


επόμενη συνέλευση: του χρόνου !!! [Δευτέρα 4/1/10]

17/12/09

συγκέντρωση - συζήτηση - παρεμβάσεις κάθε Κυριακή στον Ασύρματο


Δευτέρα 21/12

την Κυριακή 20/12
έλαβε χώρα ακόμα ένα μάζεμα
της "ανοιχτής συνέλευσης"
στον "Ασύρματο"

συνεχίζουμε τα μαζέματά μας
και τις ερχόμενες Κυριακές 27/12 & 3/1

και οδεύουμε
σε ένα ΜΑΖΙΚΟ ΜΑΖΕΜΑ στον "Ασύρματο"
την Κυριακή 10 Γενάρη 2010 στις 11.30 μμ
για νέες παρεμβάσεις στο χώρο

ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του ασυρμάτου



15/12/09

κείμενο για την κρατική καταστολή των τελευταίων ημερών

.

ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΦΙΛΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

.

Δεκέμβρης ’09... και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για μια επέτειο ενός τραγικού μεν, μεμονωμένου δε περιστατικού. Έλα όμως που 814 άνθρωποι από αυτούς που θέλησαν να παραβρεθούν στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος ή στις διαδηλώσεις αυτές τις μέρες κατέληξαν προληπτικά προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ. Εκεί που πέρσι μύρισε μπαρούτι, φέτος βρωμάει χούντα. Την ίδια ώρα στο Κερατσίνι γινόταν αστυνομική εισβολή και σύλληψη 22 ατόμων στο «Ρεσάλτο». Όσοι βρίσκονται στο δρόμο, ξέρουν πως το κράτος επιτίθεται ασταμάτητα και τα ΜΜΕ προβάλουν τις επιθέσεις αυτές ανάλογα με την ένταση της περιόδου. Έτσι λοιπόν ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, παρόμοιος με το ελευθεριακό στέκι «Πικροδάφνη» της περιοχής μας, παρουσιάστηκε σαν γιάφκα με ευρήματα τύπου άδεια μπουκάλια (μάλλον ζούμε σε εποχές απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ και συνεύρεσης και δεν το είχαμε αντιληφθεί), εύφλεκτες ύλες (πετρέλαιο σόμπας), αντιασφυξιογόνες μάσκες (όποιος έχει εισπνεύσει δακρυγόνο μπορεί να καταλάβει σε τι χρησιμεύουν), βαριοπούλες (τιμημένη εργατιά..) κλπ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταλήφθηκε το δημαρχείο Κερατσινίου, όπου επίσης εισέβαλαν τα ΜΑΤ συλλαμβάνοντας 41 άτομα και αποκλείοντας την είσοδο στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, ανάμεσα τους ο δήμαρχος και άλλα μέλη του Δ.Σ.

.

Τελευταία διάφορες «διαβολικές» συμπτώσεις προκαλούν τρομακτικούς συνειρμούς, σχετικά με τις μέρες που ζούμε... Μετά την προσαγωγή του εκφωνητή του πολυτεχνείου ’73 πριν λίγο καιρό στην πλατεία Εξαρχείων, σειρά είχε μια ακόμη αγωνίστρια με αντιδικτατορική δράση.΄Ηταν 6/12 και πάλι... και η διαδήλωση χτυπήθηκε με πρωτοφανή τρόπο από ένστολους καμικάζι. Η 55χρονη συνδικαλίστρια και ακόμη ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σοβαρά από τις μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, ενώ όσοι έσπευσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες αντιμετωπίστηκαν με κλόμπ. Ο πρύτανης απ’ την άλλη, ο οποίος φαίνεται σοκαρισμένος αλλά καθόλου χτυπημένος στις φωτογραφίες κατά την έξοδο του από την πρυτανεία, υπερπροβλήθηκε από τα ΜΜΕ σε σύγκριση με τα παραπάνω γεγονότα και προσφέρθηκε οικειοθελώς να γίνει το άλλοθι -που έτσι και αλλιώς θα βρισκόταν- για την καταπάτηση του ασύλου από τους μπάτσους. Με τον ίδιο τρόπο, δεν προβλήθηκαν καθόλου ούτε οι γελοιότητες και οι σκευωρίες της αστυνομίας: στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας άνθρωπος την ώρα που φορώντας τις πυτζάμες του είχε βγει να πετάξει τα σκουπίδια και μάλιστα του φόρτωσαν κι ένα σακίδιο στο οποίο οι μπάτσοι είχαν προσθέσει μια μολότωφ.

.

Μπροστά σε όλα αυτά, τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. «αφού δεν έγιναν οι περσινές καταστροφές», αποκλείοντας την περίπτωση οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να μην είχαν φέτος τέτοιες διαθέσεις. Μα βέβαια, το ξέρουμε το παραμύθι, οι «μανιακοί κουκουλοφόροι» θέλουν μόνο να καταστρέφουν, άρα όταν αυτό δεν γίνεται η αστυνομία τα’ χει καταφέρει. Σίγουρα πάντως και την περίοδο Παπαδόπουλου, που κι αυτή «Ελληνική Δημοκρατία» ονομαζόταν, η νομιμότητα κυριαρχούσε σε σχέση με άλλες περιόδους, αν αυτό είναι τελικά το ζητούμενο. Όμως μετά τα περσινά γεγονότα, η νομιμότητα βασιλεύει χωρίς να κυβερνά, αφού οι φλόγες της εξέγερσης έχουν καταφέρει να βάλουν φωτιά στον ατομικισμό και την αποξένωση μέσα μας, μέσα σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται όχι επετειακά αλλά 365 μέρες το χρόνο. Προσπαθώντας να μας αποκλείσουν λοιπόν από το κέντρο της πόλης για δυο-τρεις μέρες, ας μη νομίζουν ότι έκαναν και τίποτα σπουδαίο.

.

Καθώς το καπιταλιστικό κράτος είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίσει την κρίση με αυξανόμενη υποτίμηση του άμεσου και έμμεσου μισθού, με απολύσεις και εντεινόμενη επισφάλεια για τους νέους, επιτείνει –θέλει δε θέλει- την κρίση νομιμοποίησης όχι μόνο των θεσμών του αλλά και των εκμεταλλευτικών και εξουσιαστικών σχέσεων εν γένει, ελπίζοντας ότι έτσι θα καλλιεργήσει το φόβο, την παθητικότητα και το μίζερο ατομικισμό. Δεν είναι το φάντασμα του Δεκέμβρη μόνο ως παρελθόν που το φοβίζει αλλά και η ενδεχόμενη μελλοντική του επανεμφάνιση. Γι’ αυτό εν καιρώ ΠΑ«ΣΟ»Κ, το «Υπουργείο Δημόσιας Τάξης» μετονομάζεται -για επικοινωνιακούς λόγους- σε «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και ο Μ. Χρυσοχοϊδης αναλαμβάνει τα σκήπτρα. Η νέα «σοσιαλδημοκρατική» κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη: βασανιστήρια μέχρι θανάτου σε μετανάστη στο Α.Τ. Νίκαιας, του οποίου η αθωότητα αποδείχτηκε δύο μέρες πριν υποκύψει στα τραύματα του, ένταση της τρομοπαράστασης που η ΝΔ είχε στήσει, στοχοποιώντας και φυλακίζοντας εικοσάχρονους με σαθρά ή και ανύπαρκτα στοιχεία. Τα ΜΑΤ κάνουν πραγματικότητα την «Πράσινη ανάπτυξη» στην περιοχή των Εξαρχείων, πραγματοποιώντας εξευτελιστικές προσαγωγές και φυσικά φακέλωμα εκατοντάδων διαδηλωτών στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επανισχυροποίηση του δόγματος της μηδενικής ανοχής, με βαρύτατες ποινές για όσους διαπράττουν «αδικήματα» με χρήση κουκούλας, επαναφορά του αδικήματος της Περιύβρισης Αρχής (παλιά διάταξη της δικτατορίας του Μεταξά), εφαρμογή μεγαλύτερης αστυνόμευσης με νέα σώματα ένστολων (Πολυδωρικά μέτρα που τα συνεχίζει το ΠΑ«ΣΟ»Κ), επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο εναντίον μεταναστών και τοξικομανών, απειλή καταστολής των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων που είτε υπάρχουν εδώ και χρόνια είτε προέκυψαν μέσα από το Δεκέμβρη, απειλή κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

.

Τη στιγμή που ενορχηστρώνεται ένας «ηθικός πανικός» εναντίον κάθε μορφής «παραβατικότητας», τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι ο πανικός έχει καταλάβει εδώ και ένα χρόνο πρωτίστως το στρατόπεδο των κρατούντων. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας εξέγερσης -αυτή τη φορά από όλους αυτούς που είχαν μείνει προηγουμένως απ’ έξω και αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν ότι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβούνται αυτό δεν είναι η βία των εξεγερμένων αλλά η βία του κεφαλαίου και του κράτους του πάνω τους- οι νέες κατασταλτικές εκστρατείες μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η συκοφάντηση των εξεγερμένων, ο θεαματικός διαχωρισμός τους σε «έλληνες ειρηνικούς διαδηλωτές» από τη μια και «κουκουλοφόρους» και «αλλοδαπούς πλιατσικολόγους» από την άλλη, καθώς και η κλιμάκωση των πογκρόμ εναντίον των μεταναστών τους μήνες που ακολούθησαν ανέλαβαν να «αποκαταστήσουν» την διασαλευθείσα τάξη.

.

Την τάξη στην οποία επιτέθηκαν την Δευτέρα 7/12 οι μαθητές, φέρνοντας για μια ακόμη φορά το κοινωνικό σύνολο αντιμέτωπο με τον εαυτό του. Εκθέτοντας και πάλι την απραξία των γονιών τους. Κραυγάζοντας την αντίθεσή τους στον κόσμο που τους περιβάλλει. Αλλά όπως τις περισσότερες ώρες της μέρας έτσι και εκεί, οι γονείς τους δεν ήταν δίπλα τους. Απορροφημένοι στο κυνήγι της επιβίωσης και πατροναρισμένοι απ’ τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό, έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση και έχουν αφήσει τα παιδιά τους να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα. Δεκάδες συλλήψεις και κακοποιήσεις μαθητών από τα ένστολα γουρούνια του κράτους που περιέφεραν τις σχολικές τσάντες σαν λάφυρα.

.

Ένας χρόνος λοιπόν, από όλα εκείνα τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, που έκαναν κάποιες εκατοντάδες ανθρώπων να συζητάνε πραγματικά πολιτικά, να δρουν αυτοοργανωμένα και να δημιουργούν μια κοινότητα αγώνα για σχεδόν μία εβδομάδα στο κατειλημμένο δημαρχείο. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν έτοιμοι να μη γυρίσουν ξανά στην κανονικότητα και τόνιζαν τη σημασία συνέχισης των λαϊκών συνελεύσεων και ενασχόλησης με όλα τα ζητήματα του δήμου και όχι μόνο. Λίγοι ήταν συνεπείς με τα λόγια τους. Λίγοι, αλλά αρκετοί και αποφασισμένοι. Και συνεχίζουν.

.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι κρατούντες: στον ταξικό πόλεμο εναντίον μας, το χαρτί της δαιμονοποίησης των πλεοναζόντων ή υποτιμημένων ντόπιων και μεταναστών προλετάριων και της ποινικής διαχείρισης της κοινωνικής ανασφάλειας δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

.

Θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε σ’ αυτήν την αποτυχία συνεχίζοντας τους ταξικούς αγώνες μέσα στους εργασιακούς χώρους, τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις γειτονιών, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους· συνεχίζοντας όλα τα ανταγωνιστικά εγχειρήματα μετά το Δεκέμβρη. Η εξουσία είναι ίδια είτε φοράει πράσινα είτε μπλε.

.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΑ

.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

katadimadim.blogspot.com

.

το παραπάνω κείμενο μοιράστηκε σε πρώτη φάση γύρω από το σταθμό του μετρό της Δάφνης το Σάββατο12 Δεκέμβρη

8/12/09

Aυτοοργανώνοντας την ανατροπή της πραγματικότητας που μας επιβάλλεται

Η εμπειρία της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης αγίου δημητρίου

Ήδη κοντεύει να περάσει ένας χρόνος από το Δεκέμβρη του 2008. Ήταν όλα εκείνα τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την εν ψυχρώ δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ήταν όλα εκείνα τα γεγονότα που παρέλυσαν τον κρατικό μηχανισμό με ένα πρωτόγνωρο κύμα κοινωνικής αντίδρασης που στοχοποίησε την αστυνομοκρατία, την εκμετάλλευση, την ανέχεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την κυριαρχία του χρήματος και του κεφαλαίου, την κομματική πολιτική αλητεία. Ήταν όλα εκείνα που οδήγησαν στο να αναδυθούν νέες κοινότητες αγώνα, μέσα από την αυτοοργανωμένη δράση τους και την αμεσοδημοκρατική λειτουργία τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και αυτή της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης αγίου δημητρίου.
Η συνέλευση αυτή γεννήθηκε μέσα από την κατάληψη του δημαρχείου αγίου δημητρίου τον περασμένο Δεκέμβρη. Εκεί προσκλήθηκαν όσοι ήθελαν είτε απλά να συζητήσουν για όσα συνέβαιναν τότε είτε να συμπράξουν με τους καταληψίες σε ανοιχτές συνελεύσεις γειτονιάς προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω οι ήδη υπάρχουσες κινήσεις άμεσης και δυναμικής αντίστασης. Το κάλεσμα σε ανοιχτές συνελεύσεις ωστόσο συνεχίζεται έως σήμερα, όχι ασφαλώς υπό το βάρος παρόμοιων γεγονότων αλλά έχοντας πάντα το ίδιο σκεπτικό: εκείνο της αυτοοργανωμένης και αμεσοδημοκρατικής οργάνωσης των αγωνιζόμενων όχι μόνο σε ένα τοπικό επίπεδο αλλά και σε συνεργασία με όλες τις άλλες εστίες αντίστασης στο κεφάλαιο και το κράτος.
Γιατί όμως η συνέλευση ονομάστηκε ανοιχτή και λαϊκή;
Η έννοια της ανοιχτής συνέλευσης έχει να κάνει με το γεγονός πως η συγκεκριμένη συνέλευση δεν ταυτίζεται με ένα απόλυτα συγκεκριμένο σώμα μελών που την απαρτίζει. Απεναντίας, είναι μια ανοιχτή διεργασία, η οποία ανακοινώνεται δημόσια και καλεί οποιανδήποτε και οποιονδήποτε μισθωτό, άνεργο, μαθήτρια, φοιτήτρια, συνταξιούχο, νοικοκυρά, μετανάστη και πρόσφυγα (από το μπραχάμι και τους γειτονικούς δήμους) επιθυμεί να συμμετάσχει ισότιμα στη λήψη αποφάσεων που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αναγκών μας και στο ξεπέρασμα των ρόλων, των ταυτοτήτων και των (πολιτικών ή συντεχνιακών) ιδεολογιών στις οποίες οι ειδικοί της εξουσίας και των διαχωρισμών θέλουν να μας κρατούν φυλακισμένους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλές από τις δραστηριότητές μας μέχρι τώρα αποσκοπούσαν (και συνεχίζουν να αποσκοπούν) στο γκρέμισμα των τοίχων που χωρίζουν τον μετανάστη και τον πρόσφυγα από τον ντόπιο προλετάριο και αυτό το δείχνουμε στην πράξη με δωρεάν μαθήματα ελληνικών (σε δημοτικό χώρο που έχει καταλάβει η συνέλευση) και άλλες μορφές αλληλεγγύης. Στηρίξαμε τους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη, τις καθαρίστριες που αγωνίζονται ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, αντιστρέφοντας τους όρους που χρησιμοποιεί η καθεστωτική προπαγάνδα που δε διστάζει –όπως πρόσφατα στη Νίκαια- να σέρνει στα δικαστήρια ως «κουκουλοφόρους» και «τρομοκράτες» όσους αντιστέκονται στην αστυνομοκρατία και κάθε μορφή εξουσίας. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει κοινό κτήμα όλων μας ότι αν υπάρχει μια κυρίαρχη μορφή τρομοκρατίας αυτή είναι η τρομοκρατία του χρήματος και της μισθωτής σκλαβιάς.
Η έννοια της λαϊκής συνέλευσης δεν παραπέμπει ούτε στην έννοια του έθνους (η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα) ούτε στη διεκδίκηση μερίδας από τον λαϊκισμό στον οποίο επιδίδονται όλα τα πολιτικά κόμματα. Για μας, η συνέλευσή μας αποτελεί λαϊκή συνέλευση επειδή ξεπηδά από τους καθημερινούς αγώνες μας ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξουσία και δεν έχει καμμία σχέση με οποιοδήποτε κρατικό θεσμικό όργανο ή κομματικό επιτελείο. Ξεπηδά μέσα από την αναγκαιότητα και την επιλογή μισθωτών, άνεργων και φοιτητών να ορίζουν οι ίδιοι τα όσα λένε και κάνουν, δίχως υποδείξεις από κομματικές γραμμές. Σαν συνέλευση δεν έχουμε και ούτε θέλουμε να έχουμε καμία συνεργασία με όσους είναι αφεντικά στη δουλειά και κυβερνώντες ή διοικητές στον κρατικό μηχανισμό.
Ο ανοιχτός κοινωνικός πειραματισμός της συνέλευσης δεν επιδιώκει να μιλήσει εν ονόματι κανενός άλλου πέραν των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της. Αυτό δε σημαίνει ότι ο πειραματισμός αυτός δεν έχει ένα πολιτικό στόχο: είναι ο στόχος της δημιουργίας μιας ελεύθερης και αταξικής κοινωνίας και ταυτόχρονα η υπενθύμιση ότι αυτός ο στόχος δεν είναι μια ξεχασμένη υπόθεση και ότι η ζωή μας δεν είναι για πέταμα στα χέρια των αφεντικών και κάθε είδους ειδικών.
Επιθυμία μας είναι να διευρύνουμε τις γραμμές αντίστασης και να προκαλέσουμε στις γειτονιές μας ουσιαστικές ρωγμές σε μία ανούσια, αλλοτριωμένη και νοσηρά αδιάφορη καθημερινότητα. Οι βασικές μας συναντήσεις γίνονται κάθε πρώτη και τρίτη δευτέρα του μήνα στις 6μμ στο κινηματοθέατρο του δημαρχείου αγίου δημητρίου.

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Δημητρίου
Μπραχάμι
Νοέμβρης 2009
katadimadim.blogspot.com

1/12/09

ανακοίνωση

Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου συνεχίζει να βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου δύο φορές τον μήνα σε τακτική βάση. Η δραστηριοποίησή της, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επικεντρωθεί στην πραγματοποίηση μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες και στην προάσπιση του χώρου του Ασυρμάτου με σκοπό τη διεκδίκησή του ως ανοιχτό χώρο πρασίνου και ελεύθερης συνεύρεσης των ανθρώπων. Μόλις την περασμένη μάλιστα Κυριακή(29-11), πραγματοποιήθηκε στον Ασύρματο νέα συνέλευση με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων, η οποία κατέληξε στην διάνοιξη του περιφραγμένου χώρου και σε δεντροφύτευση. Η προσπάθεια αντιδημάρχου να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι κάτοικοι για τη δημοτική αρχή στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και μεγάλη αποδοκιμασία, αλλά και η προσπάθεια μελών της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ να τοποθετήσουν τον κόσμο πίσω από τις δημοτικές τους καράκλες δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου, μέσα από τις όποιες δυνατότητες διαθέτει, προσπαθεί και καταφέρνει να προωθήσει στην πράξη, στην περιοχή του Μπραχαμίου, την αλληλεγγύη μεταξύ των αγωνιζόμενων, την αντίσταση, την αυτοοργάνωση, την άμεση δημοκρατία. Συνεχίζει, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα οργάνωσης από τα κάτω σε ένα τοπικό επίπεδο, έχοντας ανοιχτές διαδικασίες συζήτησης και λήψης αποφάσεων αλλά και ανοίγοντας νέα μέτωπα αγώνα, πράγματα που ενοχλούν ιδιαίτερα σύσσωμους τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς και τη δημοτική αρχή.
Σήμερα, η έκτακτη συζήτηση που πραγματοποίησε η ανοιχή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου στο χώρο του Δημαρχείου βρέθηκε για αρκετή ώρα υπό την αδιάκριτη επιτήρηση παρακείμενων αστυνομικών οργάνων. Να προσθέσουμε επίσης ότι σε προηγούμενη παρουσία μελών της συνέλευσης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (προ εικοσαημέρου περίπου), υπήρξε και πάλι αστυνομική παρουσία τμήματος της ομάδας Δ στην είσοδο του Δημαρχείου. Είναι σαφές λοιπόν πως η δημοτική αρχή έχει βαλθεί, σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, να διαμορφώσει μία εικόνα πως όποιος-α συμμετέχει σε διαδικασίες ή δραστηριότητές μας, θα βρίσκεται υπό το αδιάκριτο βλέμμα των αστυνομικών αρχών. Αυτή η τακτική δεν στοχεύει μόνο εμάς αλλά κάθε πολίτη που θα δείξει τη διάθεση να προσεγγίσει τις διαδικασίες μας. Προφανώς, λόγω των ημερών, η τακτική αυτή παίρνει μεγαλύτερη έκταση.
Επιχειρούν να περιχαρακώσουν τη δράση μας, γιατί είναι σαφές για αυτούς πλέον πως δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να αυτοπεριχαρακωθούμε. Ο φόβος τους να μην βρουν γόνιμο έδαφος οι ιδέες και οι πρακτικές της αυτοοργάνωσης και της άμεσης δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να βρει αποκούμπι στην έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και στις πολιτικές συνευρέσεις.
Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια επιβολής καθεστώτος ελέγχου και προτάσσουμε την ανοιχτή συνεύρεση των πολιτών για τον αυτοκαθορισμό της ίδιας μας της ζωής. Εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κλίματος φόβου και ανασφάλειας και προτάσουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων ως καθημερινό βίωμα και εμπειρία.
Συνεχίζουμε και καλούμε όλους να μετατρέψουν τους δήμους και τις γειτονιές σε τόπους ενός καθημερινού νέου ανοιχτού κοινωνικού πειραματισμού.

ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Αγίου Δημητρίου
30-11-2009

Συγκέντρωση-δενδροφύτευση στον Ασύρματο την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30 πμ.



ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Ασύρματος είναι ίσως και ο μοναδικός αδόμητος χώρος μεγάλης κλίμακας ο οποίος έχει απομείνει στο Μπραχάμι. Η κατάσταση η οποία επικρατεί χρόνια τώρα και πάντα με την ανοχή της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι λίγο πολύ η εξής:

Μηδενικό πράσινο

Συνεχής και διαρκής τσιμεντοποίηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατασκευή τσιμεντένιας εξέδρας εκδηλώσεων στο κέντρο της πλατείας

Κυριαρχία δραστηριοτήτων οι οποίες προϋποθέτουν χρηματικό αντίτιμο (Καφετέρια, Γήπεδα 5Χ5)

Υψηλές περιφράξεις, ενίοτε με συρματόπλεγμα, οι οποίες κατακερματίζουν το χώρο και στην ουσία ακυρώνουν το ρόλο του πάρκου

Εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κεραίες που χάσκουν ως μεταλλικά σκιάχτρα.

Χρήση μεγάλου τμήματος του χώρου που κάποτε ανήκε στην αεροπορία, ως χώρος μεταφόρτωσης μπαζών και στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου

και σα να μην έφταναν όλα αυτά…

Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν από τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος Ν. Λαζαρόπουλος κατεβάζει εκτός ημερησίας διάταξης την «κατεπείγουσα» πρόταση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων-στρατοπέδου, στον εγκαταλελειμμένο χώρο των κεραιών του Ασυρμάτου. Η πρόταση καταψηφίζεται οριακά…

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, 14 Οκτωβρίου, μερίδα κατοίκων παρεμβαίνει δυναμικά και δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Τονίζεται επίσης ότι όλος ο χώρος πρέπει να αποδοθεί σε πραγματικά δημόσια χρήση.

Στις 15 Νοεμβρίου κατόπιν πρωτοβουλίας της «Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Αγ. Δημητρίου» καλείται εκδήλωση-συζήτηση στον Ασύρματο, όπου και δημιουργείται η Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου, η οποία και κάλεσε σε νέα μαζικότερη συγκέντρωση στις 29 Νοεμβρίου όπου μέσα σε πανηγυρικό κλίμα ξηλώθηκε τμήμα της περίφραξης και πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση σε τμήμα του Ασυρμάτου που μέχρι πρότινος αποτελούσε «άβατο σκουπιδιών».

Ήταν μία πρώτη πράξη αδιαμεσολάβητης άμεσης δράσης των κατοίκων οι οποίοι δεν «τσίμπησαν» στις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες των δημοτικών συμβούλων που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Τέλος η συνέλευση συμφώνησε στον ορισμό προσωρινής συντονιστικής επιτροπής αλλά και σε νέες δυναμικότερες δράσεις. Όπως μαζική παρέμβαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και συνέχιση της δενδροφύτευσης σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του πρώην «άβατου».

Καλούμε σε:

Συγκέντρωση, Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 5.00 μμ στον χώρο δενδροφύτευσης για πότισμα και στις 8.00 μμ παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο.

Συγκέντρωση-δενδροφύτευση στον Ασύρματο την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30 πμ.

Ελάτε όλοι με τα απαραίτητα εργαλεία για σκάψιμο…

ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου